keskiviikko 12. elokuuta 2015

Onnelliset ylioppilasjuhlat

Blogi laahaa vähän jäljessä... Mutta kevään lakkiaiset, kolmannen lapseni suuri juhla, ansaitsevat oman postauksensa!

Koti oli myynnissä ja siksi aikomus oli alunperin viettää juhlat edellisen ylioppilasjuhlan tavoin läheisessä juhlapaikassa, mutta se oli varattu muuhun käyttöön. Talo myytiin pari viikkoa ennen lakkiaisia ja juhlien järjestäminen kotona olikin erittäin lämminhenkinen ja kaunis tapa sanoa vanhalle kodille jäähyväiset.

Olen ylpeä lyyristani.. Jokainen poikani on ostanut minulle kultaisen lyyran päästessään ylioppilaaksi. Ennen juhlia kävin kultasepänliikkeessä kiinnittämässä kolmannen lyyran kiinni ja kannoin ylpeänä tätä korua.

Moni tekee itse ylioppilasjuhlien tarjoilut, mutta vaikka olen kova kokkaamaan, olen aina ottanut pitopalvelun avuksi. Haluan keskittyä vieraisiin ja emännöintiin ja jättää tiskaamiset ja keittiöpuuhat ammattilaisille. Juhliin menevä summa on pieni verrattuna mielenrauhaan! Kaikissa kolmissa lakkiaisissa ja oikeastaan kaikissa muissakin juhlissa jo kymmenen vuoden ajan olen käyttänyt Lime-pitopalvelua, jonka ruoat maistuvat kaikille ja henkilökunta on superhyvää. Kakut tosin olen nyt kahdella viimeisellä kerralla tehnyt itse. Pitopalvelun kautta saa myös pöytäliinat ja astiat (tai ne voi vuokrata itsekin) ja se helpottaa myös juhlien järjestelyä.

Näyttävä kukkakimppu juhlapöytään oli Kulosaaren kukasta.

Houkutteleva menu oli tällainen:


Tarjosin alkumaljaksi samppanjaa ja alkoholittomana vaihtoehtona Korpihillan Kuohuva kuusenkerkkä -juomaa, joka on erittäin tyylikäs ja hyvänmakuinen juoma. Normaalisti olen käynyt perisuomalaiseen tapaan hankkimassa juhlajuomat lahden takaa, mutta nyt en ehtinyt, ja hankin juomat lähiostarin kaupasta ja alkosta. Suosituimmat juomat olivat kivennäisvesi ja punaviini, nuoriso joi limuja kiitettävään tahtiin. Oman kokemukseni mukaan lakkiaisissa alkoholia menee vähemmän kuin muissa juhlissa!

 Lauantaina varsinaisena lakkiaispäivänä vieraita kävi noin 70 henkeä. Iso pöytä keskellä olohuonetta toimi hyvin ruokien tarjoilupisteenä. Muuten piti käyttää luovuutta, että sai kaikki mahtumaan.


 Joku oli ehtinyt jo lohta maistaa, ennen kuin kuvasin pöydän! Tuo lohi on Limen erikoisuus ja oli taas kaikkein suosituin yksittäinen tarjottava. Samaa lohta olen tarjonnut kaikissa kolmissa lakkiaisissa ja siinä on jokin "salainen ainesosa" joka tekee siitä erityisen hyvän.
Tein kakut itse. "Pakollinen" Emilian suklaakakku sekä normi- että gluteenittomana versiona, ja uusi kokeilu, amerikkalaisresepti mascarponekuorrutettu banaanikakku. Macaronsit hankin ranskalaisesta tukusta. 

Upea päivä! Äitinä olen onnellinen lapsistani ja ylpeä heistä, ja ylioppilasjuhla on yksi niistä päivistä, jolloin saa nauttia työnsä hedelmistä korkojen kera. 

Suvussa oli kuitenkin neljä muuta ylioppilasta tänä vuonna, yksi heistä vielä kummipoikani. Jotta kaikki olisivat päässeet juhlimaan kaikkia, kokoonnuimme meille sunnuntaina suvun voimin neljän ylioppilaan rääppiäisjuhlaan. Minulle jäi lauantain juhlista kakkuja ja muille perheille suolaisia, joten yhdistimme kaikki jämät,  ja pöytä notkuikin rääppiäisissä, joissa meitä oli viitisenkymmentä juhlijaa paikalla.

Yhteensä vieraita oli siis kahtena päivänä noin 120 henkeä. Säät suosivat ja tunnelma oli hyvä. Ylioppilaat nauttivat saamastaan huomiosta ja vierailla oli mukavaa.
Eläköön ylioppilaat!

Ei kommentteja: