sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Paahdetut uunijuurekset

Uunijuurekset on helppo ja kiva lisuke. Kävin luomujuuresostoksilla Tapanilassa sijaitsevassa Liike51:ssä ja mukaan osui bataatteja, raitajuuria ja kaskinauriita. Raitajuuri on punajuuren raidallinen sukulainen ja on todella mielenkiintoisen näköinen viipaloituna.

Nämä ja muut juurekset valmistuvat mehukkaiksi uunissa. Juurekset kuoritaan ja leikataan sopiviksi paloiksi - nopeammin kypsyvät isommiksi ja hitaammat pienemmiksi. Bataatti kypsyy kaskinaurista nopeammin, joten bataatti voi olla isompina paloina.
Päälle lorautellaan reilusti hyvää öljyä, hunajaa, suolaa ja yrttejä maun mukaan ja uuniin 150-200 asteeseen, kunnes ovat kypsiä (noin tunti).
Itse käytän provencen yrttisekoitusta tai vastaavaa. Tuoreet yrtit käyvät hyvin, esimerkiksi timjami ja rosmariini sopivat erittäin hyvin juuresten kanssa.

Valmiinakin näyttivät herkullisilta, mutta hävisivät ruokailijoiden suuhun niin nopeasti, ettei kuvaa ehtinyt napata.
Helppo tapa valmistaa terveellistä ruokaa! Paahdetut uunijuurekset toimivat grilliruoan kanssa siinä missä uunilohenkin kumppanina, ja lajeja vaihtelemalla saa aina uutta.


Tässä vielä samaisen liikkeen vaikuttava leipähylly, joka päivä tuoretta leipää ja pullaa eri pienleipomoista. Luin juuri lehdestä, että leipomoilla on vaikeaa, kun asiakkaat ostavat markettien paistopisteistä leipää, eivätkä enää leipomoiden tuotteita. Ala on aidosti vaikeuksissa. Harva tietää, että paistopisteen leivät saattavat olla useita kuukausia vanhoja, toiselta puolelta Eurooppaa rahdattuja pakasteita. Huumaava tuoksu tietenkin houkuttaa, mutta kyllä pienen leipomon tuore leipä voittaa pakastetut mennen tullen!

Ei kommentteja: