maanantai 5. tammikuuta 2015

Karjalanpaisti

Suomalainen ruokakulttuuri on aika yksinkertaista ja siinä näkyy, miten köyhiä ihmiset ovat täällä olleet ja miten vähistä aineksista ruokaa on tehty. Sehän ei tarkoita, etteikö ruoka olisi hyvää! Ruoan on näillä leveysasteilla pitänyt olla täyttävää ja ravitsevaa, ja sen avulla on kestetty pitkät talvet. Olen oppinut pikkutyttönä äidiltäni näitä kotimaisia perusklassikoita, joista yksi helpoimmista on karjalanpaisti. Äiti teki sen aina savipadassa useampaa lihalajia käyttäen, ja sitä tarjottiin monissa juhlissakin, esimerkiksi tapaninpäivän sukutapaamisissa. Itse ostan tarjouksesta karjalanpaistilihaa, joka on aina porsasta. Uunissa pitkään hauduttamalla tämä on herkkuruoka, joka maistuu kaikille, arkena tai juhlassa.

Suosittelen, että teet niin ison annoksen, kuin pataan kerralla mahtuu,  annetuista määristä huolimatta. Jos jotain jää syömättä, sen voi pakastaa.

Karjalanpaisti

800g Karjalanpaistilihaa (possua valmiina kuutioina) tai
porsasta, nautaa ja lammasta kuutioiksi leikattuna

Vettä
3 sipulia
4 porkkanaa
Suolaa
Pippuria
Laakerilehti

Ota lihat huoneenlämpöön puoli tuntia ennen (ja leikkaa kuutioiksi). Leikkaa porkkanat viipaleiksi ja sipulit neljään osaan.
Lämmitä uuni 220 asteeseen. Laita lihapalat uunin kestävään pataan ilman kantta ja paahda uunissa kauniin ruskeiksi (sekoita välillä, että kypsyvät tasaisesti). Ota pata varovasti pois uunista ja mausta palat suolalla ja pippurilla. Lisää porkkanat ja sipulit, laakerinlehti ja muutama kokonainen pippuri,  ja niin paljon kiehuvaa vettä, että lihapalat peittyvät.
Kansi päälle ja takaisin uuniin. Laske uunin lämpötilaa 150 asteeseen ja kypsennä ainakin 1,5 tuntia, mielellään pidempään. Liemen tulee olla kirkasta.

Tarjotaan perunamuusin ja suolakurkkujen kera.

Ei kommentteja: