tiistai 14. lokakuuta 2014

Paras mutakakkuohje

On yksi suosikkiresepti yli muiden: suussasulava, sisältä pehmeä suklaakakku eli mutakakku
Meillä se tosin tunnetaan Emilian italialaisena suklaakakkuna, koska resepti on alunperin eräältä Emilia-tytöltä peräisin. 

 Olen tehnyt kakkua tällä reseptillä yli kymmenen vuoden ajan, ja veikkaan että määrät ovat jo sadoissa. Se on vakio kaikissa perhejuhlissa, aina jouluna, sopii jälkiruoaksi milloin vain, maistuu kaikille, enkä ole vielä itsekään siihen kyllästynyt. 

Ohjetta kysytään minulta koko ajan. Se on kirjattu blogiin jo aiemminkin, mutta ansaitsee ihan oman postauksensa. Joten rakkaat suklaan ystävät, innokkaat leipurit, olkaapa hyvät!


EMILIAN ITALIALAINEN SUKLAAKAKKU



200g tummaa suklaata

200g voita

4 kananmunaa

2 dl sokeria

2,5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta



Sulata suklaa ja voi miedolla lämmöllä kattilassa tai vesihauteessa. 
(Tämän vaiheen voit huoletta tehdä hyvissä ajoin, että suklaaseos ehtii jäähtyä. Jos on kiire, jäähdytä seos vaikka laittamalla kattila tiskialtaaseen, jossa kylmää vettä. Älä päästä vettä suklaan sekaan!)
Voitele ja jauhota irtopohjavuoka.
Vatkaa kananamunat ja sokeri keskenään vaahdoksi. 
Sekoita jäähtynyt suklaa-voiseos kananmunavaahtoon. 
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne seokseen varovasti sekoittaen ja kaada seos vuokaan. 
Paista n 200 asteessa 15 minuuttia tai 220 asteessa 12,5 minuuttia. 
Kokeilemalla löytyy optimaalinen aika! Kakun pitää jäädä pehmeäksi keskeltä. 

Ennen tarjoilua koristele jäähtynyt kakku tomusokerilla. 
Tarjoa sellaisenaan, tai jäätelön, kermavaahdon ja vaikkapa survottujen mansikoiden kera.

Seuraavia asioita on kakun tiimoilta kysytty, joten kerrataanpa vielä:

Tumman suklaan päiväykset voivat olla jo menneet, harmaa ja kärsineen näköinen, yli-ikäinen suklaa kelpaa aina kakkuun, koska suklaa sulaessaan palaa omaan olomuotoonsa. Mitä tummempi suklaa, sen parempi on lopputulos. Jos käytät vaikka appelsiinisuklaata, kakussa on kiva appelsiinin vivahde, minttusuklainen kakkukin maistuu hyvältä, ja taikinaan voi lorauttaa vaikkapa espressoa. 
Kakkuun on ehdottomasti käytettävä oikeaa voita
Itse teen koko kakun yleiskoneella, tehoja vähentäen loppua kohti.
Kakusta tulee sopiva yhteen, 24 cm:n halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan. 

Vehnäjauhot voi hyvin korvata esimerkiksi tattarijauholla. Niiden ominainen maku on itse asiassa erittäin hyvä. Silloin kakku on gluteeniton. 

Kakku kannattaa tehdä hyvissä ajoin, mielellään edellisenä päivänä. Itse laitan jäähtyneen kakun vuoassa jääkaappiin foliolla peitettynä ja otan sieltä tuntia, paria ennen tarjoilua pois. Silloin se lähtee helposti vuoasta irti (pehmeä kakku saattaa hajota, jos sitä yrittää vielä lämpimänä siirtää tarjoiluvadille). Paistinlasta tai veitsi auttaa kakun irrottamisessa vuoasta, jos on vähän tarttunut pohjasta kiinni.

Teen useimmiten samalla vaivalla kaksi kakkua, koska uuniini mahtuu juuri sopivasti kaksi vuokaa kerralla. Jos toinen jää syömättä, pakastan sen. Pakastimessa pitäisi aina olla yksi suklaakakku yllätysvieraita (tai äkillistä makeannälkää) varten!


Ja eikun leipomaan!

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihana kakku! En ole mikään leipoja joten kysyisinkin voisiko pohjat pakastaa? Pitäisi tehdä useampi isoon juhlaan.

Minna kirjoitti...

Mutakakun voi hyvin pakastaa! Teen usein kaksi kerralla ja pakastan toisen.

Unknown kirjoitti...

Tämä on aivan huippu! Tuunasin gluteenittomaksi vaihtamalla vehnäjauhot tattari- ja mantelijauhoiksi (puolet ja puolet).

Minna kirjoitti...

Hyvä Vera! Ensi kerralla kokeilen itsekin mantelijauhoa.