sunnuntai 16. toukokuuta 2010

Syntisen hyvä suklaakakku


Olen tainnut mainita monta kertaa olevani Martha Stewart-fani? Dessert-keittokirjakin on jo blogissa esitelty. Haluatteko kuulla lisää? No ei se mitään, kerron silti.
Marthalla on tuossa kirjassaan erinomainen klassikkoresepti Moist Devil's Food Cake. Paholaisen suklaakakun täytteenä on suklaakuorrutus, jolla myös koko kakku peitetään. Tätä olen suunnitellut tekeväni jo pitkään, mutta enpä ole koskaan tehnyt, koska ohje vaikutti melko suuritöiseltä.
Päädyin sitten Marthan nettisivuille, ja löysin sieltä videon ohjelmasta, jossa kakkua tehdään. Ohje perustuu Mrs Milmanin legendaariseen suklaakuorrutukseen ja siksi rouvakin oli kutsuttu mukaan ohjelmaan. Tuo jo kahdeksaakymppiä käyvä rouva sekoitteli kuorrutusta väittäen sitä helpoksi tehdä ja kertoili tekevänsä kakkua pari-kolme kertaa kuukaudessa vähintään, ja aina kaikkiin sukujuhliin, synttäreille, kissanristiäisiin ja muihin tilaisuuksiin.

Tässä siis Suomen oloihin ja mittoihin sovellettu Martha Stewartin suklaakakkuresepti Mrs Milmanin kuorrutuksella.
Olen nimennyt kakun syntiseksi sen sisältämän kalorimäärän perusteella (tosin viimeksi eilen joku ravitsemuseksperttinä itseään pitävä sanoi, ettei kaloreita oikeasti pidä laskea).

Syntisen hyvä suklaakakku

Varaa runsaasti aikaa kakun tekemiseen. Pohjat kannattaa leipoa ehkä jo edellisenä päivänä, tai ainakin hyvissä ajoin, että ehtivät kunnolla jäähtyä. Kuorrutuksen tekemiseen kuluu noin kolme tuntia, mutta sitten kakku pitääkin koota välittömästi. Kuorrutettu kakku säilyy erinomaisen hyvin, useita päiviä (jos ei tule syödyksi).

Pohjaan tarvitaan:
170 g voita (+ vuokien voiteluun)
1,75 dl van Houten -kaakaojauhetta (+ vuokien jauhotukseen)
5,25 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
5 kananmunaa kevyesti vatkattuina
7,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinsoodaa
1 tl leivinjauhetta
2,5 dl maitoa

Kuorrutus:
700g tummaa suklaata
9,5 dl kuohukermaa


(Jos olet laihiksella, voit päättää lukemisen tähän ja tulla blogiini ensi kerralla uudestaan! Sinua on varoitettu!)

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Pohjat paistetaan kolmessa erillisessa vuoassa. Toki voi kokeilla yhtä vuokaa ja pohjan kolmeen osaan leikkaamista, jos vuoat eivät mahdu yhtä aikaa uuniin. Kiertoilmauuni olisi tässä kohtaa paikallaan.Voitele vuoat voilla ja kaakaojauholla.

Siivilöi loput kaakaojauhot kulhoon, johon lisätään reilu desi kiehuvaa vettä. Siirrä hetkeksi sivuun.

Vatkaa voi yleiskoneella tai sähkövatkaimella, kunnes se on pehmeää ja kuohkeaa. Lisää sokeri vähän kerrallaan, ja vatkaa kunnes on kermaista ja pehmeää, noin 3-4 minuuttia. Kaavi välillä kulhon reunoja, että saat tasaisen seoksen. Lisää vaniljasokeri ja kevyesti vatkatut kananmunat vähän kerrallaan. Vatkaa kunnolla ja kaavi kulhon reunat aika ajoin.

Sekoita kuivat aineet keskenään.
Sekoita maito kaakao-vesiseokseen.

Pienennä yleiskoneen tehoa minimiin ja lisää jauho- ja maitoseoksia vuorotellen taikinaan, vähän kerrallaan. Ensimmäisenä ja viimeisenä lisätään jauhoja.Valmis taikina on paksua ja kuohkeaa.

Jaa taikina tasan kolmeen vuokaan. Paista noin 35-45 minuuttia. Jäähdytä valmiit pohjat ritilällä tai lautasella. Niiden tulee olla kokonaan jäähtyneitä ennen täyttämistä.

Sitten kuorrutuksen kimppuun. Ei kannata puuhastella mitään muuta samaan aikaan! Itse suosin leivonnassa belgialaista Bitter Sweet-suklaata, jonka kaakaopitoisuus on noin 50%. Alkuperäisessä ohjeessa käytetään Nestlen valmiita Semi Sweet-suklaahippusia, joita saa kaikista amerikkalaisista ruokakaupoista (hyvä matkatuliainen!), mutta sitä vastaa Bitter Sweet-suklaa. Taloussuklaakin varmaan toimii ihan yhtä hyvin.
Kaada kerma ja suklaa kattilaan. Levy saa olla miedolla lämmöllä, ettei kerma pala pohjaan.
Sekoita koko ajan, kunnes kuorrutus on tasainen ja paksuuntunut, tähän menee noin 20-25 minuuttia. Nosta hieman lämpötilaa ja keittele vielä noin kolme minuuttia. Siirrä pois levyltä.
Kuorrutuksen pitää nyt jäähtyä jääkaappiin laitettavaksi. Tässä kuorrutuskulho on kylmässä vedessä. Metallikulho olisi tietysti muovista tehokkaampi.

Siirrä kuorrutuskulho jääkaappiin. Sekoita 10-15 minuutin välein, jotta kuorrutuksesta tulee tasainen. Tämä on tärkeätä! Keskiosa voi muuten jäädä löysäksi ja reunat jämähtää kulhoon kiinni.
Kuorrutus on valmista noin kahden tunnin sekoittelun ja jääkaapissa seisottamisen jälkeen.

Kuorrutus tulee levittää välittömästi.
Yksi kolmesta pohjasta laitetaan tarjoiluvadille ja kuorrutusta levitetään päälle. Sen päälle toinen pohja ja taas kuorrutusta. Ja vielä kolmas pohja, jonka jälkeen loput kuorrutuksesta levitetään koko kakun päälle ja reunoille.

Vielä pitää malttaa odottaa kakun jäähtymistä. Me emme malttaneet ja siksi kuvassakin kuorrutus näyttää vielä kostealta.
Kakku oli erinomaista tekopäivänä, mutta maistui aika lailla tummalta suklaalta. Seuraavana päivänä maku oli tasaantunut, ja oli vähemmän "tumma". Ihmeellisesti maku parani päivä päivältä!
Tämä kakku siis kannattaa tehdä ainakin päivää ennen tarjoilua.

16 kommenttia:

Noora kirjoitti...

Näyttää kyllä aivan taivaallisen hyvälle ja suklaiselle! :)

Suvi kirjoitti...

Oih, ihanan näköistä.. Mun kärsivällisyys ei ehkä tuota kestä, tosin.. Ja taisin jo tuota lukiessa lihoa kilon :) Mutta pistänpäs talteen tämän kuitenkin..

Anonyymi kirjoitti...

Tein tätä omille synttäreille ja ihmiset kyllä tykkäs! Itellä ei kyllä kärsiväisyys riittäny kuorrutuksessa ja täytteessä nii vaahdotin ne ihan koneella :) Kakusta riitti vielä pitkäksi iloksi! KANNATTAA KOKEILLA!

Anonyymi kirjoitti...

Minäkin jouduin turvautumaan kuorrutteen vaahdottamiseen, sillä se ei parin tunnin jälkeenkään lähtenyt hyytymään ollenkaan. Mutta vaahdottamisella sai ihan hyvän lopputuloksen, kiitos vinkistä!

Minna kirjoitti...

Jos on käytetty reseptin mukaisia aineksia, ei pitäisi olla ongelmaa hyytymisen suhteen. Suklaa sulaa 32-asteessa ja vastaavasti kovettuu kylmässä uudestaan. Kerma tekee siitä hieman juoksevaa, täyteläistä. Vaahdotuksella ei pitäisi olla vastaavaa merkitystä, koska kyse on puhtaasti kemiasta, suklaa jähmettyy kylmässä. Mutta hyvä jos olette saaneet toimimaan. Luulen, että ongelmana on ehkä ollut suklaan laatu. Ja kerman pitää ehdottomasti olla kuohukermaa.

Anonyymi kirjoitti...

Tein kakun kuorrutuksen toiseen kakkuun enkä oikein ymmärtänyt sen pitkää valmistusaikaa ohjeessa. 20-25 min suklaan sulatus ja 2h jääkaapissa? Suklaa suli kermaan 5 min kun paloitteli suklaan pieniksi paloiksi ja jäähdyttelyn hoidin pakkaksessa. N. 10-15 min:ssa jähmettyi sopivasti kun parin min välein sekoitteli tasaiseksi.

2,5h urakka kutistui mukavasti 1/2 tuntiin ja hyvää tuli =)

Minna kirjoitti...

hei anonyymi, varmaan onnistuu noinkin, mutta mielestäni kerman ja suklaan paksuuntuminen vaatii hieman aikaa, muuten seos on suklaa-kermalitkua, kun siitä pitää tulla paksumpaa. Pakastimessa saa toki nopeasti jäähdytettyä, se on hyvä idea. Näin talviaikaan voisi kokeilla kulhon ulos laittamista.
Kommentoin tätä nyt siksi, että tämä blogiteksti on ylivoimaisesti suosituin koko blogissani, ja lukijoita on viikottain enemmän kuin muilla teksteillä yhteensä! Kiitos kaikille kiinnostuksesta! Laittakaa kommentteja tänne siitä, miten kakku onnistuu!

Anonyymi kirjoitti...

heissan!suklaakuorrute ollut jääkaapissa kohta sen 2h eikä paksuunnu.vaahdotanko sen tuollaisena sählövatkaimella? T.Mumi

Minna kirjoitti...

Hei Mumi, oletko sekoittanut koko ajan? Menikö alkuvaihe (kerman ja suklaan sekoitus ja paksuuntuminen) niinkuin ohjeessa kuvataan? Suklaahan jähmettyy joka tapauksessa kylmässä. Sekoittamisen tarkoitus on saada seos tasaiseksi. Voit tietysti kokeilla sähkövatkaimella, itse en ole sitä koskaan tehnyt, vaan aika sekoitellut käsin.

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymi kirjoitti: Tein tota omille synttäreilleni ja oon 12-vuotias, en saanut toimimaan tota suklaajuttua joten pistin yöks siihen liivatetta ja toimi tosi hyvin. Ulkonäkö tosin muuttu mut oli hyvää. Siinä yks vinkki jos ei toimi.

Unknown kirjoitti...

pitääpä kokeilla tämä (mutta lueskelen samalla jääkaapin ääressä). Samaan tyyliin (jotkut tosi helppotekoisia) löytyy paljon reseptejä netistä nimellä Death by chocolate

Anonyymi kirjoitti...

Kärsiikö ulkonäkö jos tekee edellisenä päivänä jo valmiiksi ?

Minna kirjoitti...

Suosittelen kakun tekemistä vähintään edellisenä päivänä! Maku paranee, ja kun kakun säilyttää jääkaapissa, se säilyy hyvin. Huoneenlämpöön pari tuntia ennen tarjoikua, että suklaa ehtii pehmetä.

Anonyymi kirjoitti...

Pakko nyt kommentoida tänne, kun huomaan ettei aikaisemmin ole ollut aiheesta puheta...
Eli, olen tehnyt tätä nyt kaksi kertaa, oikeastaan toinenkerta on vielä vaiheessa kun pohja vasta jäähtymässä ;) Mut siis, molemmilla kerroilla olen tehnyt vaan yhen ison pohjan, kolmen erillisen sijaan, ja onnistuu ihan tosi täydellisesti niinkin! ainoo asia missä eroaa ohjeesta on, että paistoaika pitenee tooodella paljon... saa olla uunissa melkein puoltoistatuntia ennenkun on kunnolla kypsä... eipämulla muuta.. :) huomenna täytteen ja kuorutteen kimpuun, ja tiistaina sitten herkutellaan synttärien kunniaksi ;P
Kiitos hyvästä ohjeesta :)
-Elina

Minna kirjoitti...

Kiitos kommentista, Elina! Hyvä idea!
JA fiksua että teet kakun ajoissa, oman kokemuksen mukaan maistuu paremmalta seuraavana päivänä.

Anonyymi kirjoitti...

Voiko käyttää ihan perus marsboun maitosuklaata? En tykkää yhtää tummasta suklaasta..