lauantai 31. tammikuuta 2009

Chutney

'Chutney' on alunperin intialainen sana, joka on juurtunut siirtomaavallan aikana englannin kieleen. Chutney-nimen perustana on hindin kielen sana "catni", joka tarkoittaa voimakkaasti maustettua. Chutneyta käytetäänkin mausteena ja maun antajana monissa liha-, kala- ja linturuoissa.

Meiltä usein kysytään miten noita chutneytä käytetään.
Käyttötapoja on yhtä monta kuin käyttäjää.
Lisukkeeksi chutney sopii loistavasti. Kokeile aprikoosi-appelsiinichutneytä kanaruokien kanssa, Piccalilliä porsaan lisukkkeena ja inkiväärichilichutneytä kaikkiin aasialaisiin ruokiin.
Mihin tahansa kastikkeeseen voi lisätä lusikallisen mitä tahansa chutneytä. Siinä on makeutta, etikkaa, happamuutta ja suolaista -kaikkea mitä kastike kaipaa.

Yksi helpoimmista tarjoilutavoista on tässä:
leikkaa hyvää maalaisleipää, levitä reilu kerros Philadelphia-juustoa (tai muuta maustamatonta tuorejuustoa) ja päälle maukasta chutneytä. Kyytipojaksi käy yhtä hyvin iltatee, maitolasi kuin viini - tilanteen mukaan.Kuvan leivissä on käytetty Marcarpone-juustoa, kun sitä sattui olemaan jääkaapissa, sekä maukasta tomaattirelissiä (Classic Tomato Relish).

Mutta ehkäpä vielä paremmalta leipä oikeastaan maistuu makean sipulirelissin kanssa.
Vai onko kyse vaan makuasioista?

1 kommentti:

Kati kirjoitti...

Heippa Minna,
käyhän kurkkaamassa blogiini, siellä odottaa sinua haaste..

T: Kati