maanantai 10. marraskuuta 2008

Muffinsseja


En ole koskaan leiponut, syönyt tai edes nähnyt muffineja, niin oikeakielistä kuin se olisikin. Muffinssit sen sijaan ovat suurta herkkua ja niitä olen tainnut leipoa pienestä pitäen. Eräs ystäväni haikaili muhkeiden, hyvin nousevien muffinssien reseptiä ja aloinkin pohtia onnistuuko sellaisten leipominen kotikonstein.
Parhaat muffinssit ovat amerikkalaisia, joten reseptikin pitää saada sieltä. Helpoin ja nopein jenkkiresepti tulee tässä. Kyseessä on Gourmet-lehti tammikuulta 1999, ja kuvasta näkyy, että tämä sivu on ollut usein käytössä. Mittayksiköt on muutettu ja aineksia hieman lokalisoitu.
Helpot muffinssit
3,75dl vehnäjauhoa
n. 0,75 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
1/4 tl soodaa
100 g voita
purkki crème fraîchea
1 iso kananmuna
Sekoita kuivat aineet kulhossa. Sulata voi. Sekoita voisula, kananmuna ja crème fraîche toisessa kulhossa. Yhdistä ainekset ja lisää jotakin seuraavista:
1 pehmeäksi muussattu banaani & 2 dl suklaahippusia TAI
2,5 dl kuivattua aprikoosia pieninä paloina & 1 tl unikonsiemeniä TAI
2 dl mantelirouhetta & 1,5 dl kuivattuja karpaloita

Sekoita taikina varovasti tasaiseksi. Täytä voideltu metallinen muffinssipelti tai silikoniset muffavuoat lähes täyteen ja paista 200-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia. Taikinasta tulee 12 muffinssia.Kuvan muffat on paistettu Tupperwaren silikonivuoassa, jossa ne nousevat hyvin. Makuna on oma suosikkivaihtoehtoni: vadelmia, valkoista suklaata ja pekaanipähkinää. Kuvanotolla oli kiire, koska nämä hävisivät nopeasti.

Kesän amerikanmatkalta ostin tosi kivan keittokirjan, Stonewall Kitchen Favorites.
Tässä kirjassa on kaksi muffinssireseptiä, joista toista kokeilin tänään. Vadelmamuffinsseja kehutaan maailman parhaiksi! Kirjassa kerrotaan, että resepti on peräisin eteläisellä Manhattanilla sijaitsevasta leipomosta nimeltä Clinton Street Baking Company. On pakko olla maun suhteen samaa mieltä, vaikka epäilenkin että monen mielestä vähemmän sokeria ja voita voisi riittää.

Murupäällysteiset vadelmamuffinssit

Muruseos:
1,25 dl vehnäjauhoa
1,25 dl sokeria
50g voita

Sekoita kaikki ainekset käsin tasaiseksi seokseksi.

Valmista sitten muffinssitaikina:

7dl jauhoja
3 tl leivinjauhetta
1,5 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
110 g voita
3,75 dl sokeria
4 kananmunaa
2 purkkia crème fraîchea tai rahkaa
2-5 dl vadelmia (tuoreita tai pakasteesta)

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksi kerrallaan. Lisää kuivat aineet ja crème fraîche pienissä erissä vuorotellen seokseen. Lopuksi lisää vadelmat varovasti puuhaarukalla.
Täytä muffinssivuoat lähes täyteen ja sirottele muruseosta päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia.

Tässä kuvassa muffat ovat valmiina uuniin -muruseos on jo taikinan päällä. Taustalla keittokirjan herkullinen kuva, jollaiseksi lopputuloksen pitäisi tulla.


Aika muhkeilta nämä näyttävät!

Ei kommentteja: