torstai 13. heinäkuuta 2017

Leppoisasti mökillä

Käväisin ystävän mökillä lyhyellä visiitillä. Sää suosi juuri sinä päivänä, oli ihana nautiskella kesäpäivästä, leppoisasta tuulesta, auringosta, hyvästä ruoasta ja kaikesta kauniista mitä mökiltä löytyi.


Kun pääsimme perille, meitä odotti ihana lounas. Salaatti haetaan läheiseltä viljelijältä, samoin kaikki mökin kesäkukat.

Tämä mökki sijaitsee Hämeessä ja on ystäväni isoisän rakentama. Isoisää ei enää ole, nykyisin ystäväni vanhemmat asuttavat mökkiä kesällä ja lapset omine lapsineen kokoontuvat mökille usein yhteisiä juhlia viettämään.

Puitteet olivat viehättävät. Kutsuvia istumaryhmiä on siellä täällä. Kolmea sukupolvea majoittamaan löytyy erilaisia tiloja.Itse päämökissä oli kauniita yksityiskohtia kaikkialla.
Vanhoja arabian astioita ei enää juuri käytetä, mutta seinällä koristeena ne ovat todellinen katseenvangitsija.

Ystäväni äiti on itse tehnyt kauniin kellon.

Hetken chillailun jälkeen nautittiin ihanaa raparperikakkua ja kahvia ulkona. 

Sain majapaikakseni kauniin rantatalon, jonka järvimaisema oli kaunis ja rauhoittava. 

Mökin estetiikkaa. Vanha, hieman ruostunut pata toimii loistavasti kannonnokkaan nostettuna kukkaruukkuna. Emalikannu on sille hyvä pari.


Tässä taas yksi esteetikon taidonnäyte. Vanha ikkuna ja oksista tehty sydän muodostavat rosoisen kauniin yhdistelmän.

Tästä isäntä juuri lähti, luettuaan päivän lehden.Urbaaniinkin ympäristöön sopiva vinkki: näinkin voi kasvattaa perunoita. Sinkkiämpäri on kaunis ja toimii koristeenakin upeasti. Mikään ei tosin estä istuttamasta perunaa tavallisiin ruukkuihin tai vaikka muoviämpäreihin. Satoa tulee ja itse kasvatettuja perunoita parempaa kesäherkkua ei taida ollakaan.


Järven rannalla kun ollaan, syödään tietysti paljon kalaa. Illalliseksi saatiinkin grillattua siikaa ja ahventa (sekä tuntemattomaksi jäänyt kala).

Kalat  laitettiin grilliin folion ja öljytyn leivinpaperin päälle.


Samalla tavalla paistettiin kauniit kesäkurpitsa-paprikavartaat.

Vihannekset maustettiin ennen grilliin laittoa rypsiöljyllä ja suolalla sekä lorauksella siirappia.


Grilliruoka on parasta! Ja tuore, vasta kalastettu kala on erinomaista grillattuna.
Mutta kivointa on yhteinen puuhastelu, kokin ei tarvitse olla yksin keittiössä. Leppeä ilma suosi meitä ja oli ihana nauttia kesäillasta.

Näin upea illallistarjoilu odotti huvimajassa. Maisema järvelle hiveli mieltä.


Uunissa pahdetut vihannekset olivat upea lisuke.
Uudet perunat olivat superherkullisia. Emäntä tekee ne laittamalla tarjoiluastian pohjalle kimpaleen voita, tuoretta tilliä ja suolaa. Keitetyt perunat kipataan astiaan, käännellään varovasti voissa, ja tarjotaan nälkäisille vieraille. Maku oli taivaallinen! Kokeilin tätä heti kotonakin, toimii!Tältä näytti oma lautaseni. Siika oli herkullista, ja tämä ateria oli yksi kesän parhaista. 

Auringon jo laskiessa menimme vielä leppeään löylyyn.


Aamulla taivas oli jo pilvinen ja sadetta luvattiin. Järvi oli kuitenkin peilityyni.Aamupuuron jälkeen oli aika kiittää isäntäväkeä ja lähteä kotimatkalle.
Sainpa vielä muutaman siemenperunan mukaani, pääsen kokeilemaan omien perunoiden kasvatusta.


Kotimatkalla poikkesimme ensin lähitilalle ostamaan mansikoita. Täydelliset, makeat mansikat juuri pellolta poimittuina maksoivat 25€/laatikko, ja rasian jättikokoisia vadelmia sai vitosella. Hinta siis vähintäänkin kohtuullinen. Huippulaatu!


Ajoimme myös salaattitilalle, josta ostin herkullista keräsalaattia. Upea maku siinäkin. Mukava kauppiaskin vielä.

Näin kauniita kesäkukkia oli myynnissä.

Reilun vuorokauden pyrähdys aivan erilaiseen maailmaan ja tunnelmaan rentoutti ja latasi akkuja. Kiitos isäntäväelle!

Ei kommentteja: